idébank


Vi får in massor av idéer från er, men det är inte alltid som man själv har tid, ork eller lust att driva sin idé. Ibland är det förslag på vad kommunen eller någon annan borde göra. Så vi tänkte att vi samlar alla idéer på ett och samma ställe, så kanske det är någon som hittar inspiration och vill ta upp tråden och jobba för att förverkliga någon av dem? Idéerna kommer dels från de förslag vi samlade in inför festivalen i september 2021 och sådant som ni skickat in inför våra Live Sessions under 2022. Är din idé med, men du önskar att vi tar bort den? Eller har du en idé som du vill att vi lägger till? Kontakta oss på

hej@umecom.se

Umecoms idébank

Det finns ett ställe någon mil söder om Umeå där det växer naturlig björk på båda sidor om E4. Här skulle det vara enkelt att gallra fram nästan kilometerlånga remsor av björk och sätta upp en skylt om att man är på väg mot Umeå Björkarnas stad - välkommen och på andra sidan av vägen en skylt om att man har lämnat Umeå Björkarnas stad - välkommen tillbaka.


• På pylonerna på Kolbäcksbron måla Stig Lindbergs mönster Berså och skriva Umeå  Björkarnas stad. Allt så att vägfarare ser detta utan att behöva ta ögonen från vägen. Eventuellt nyttja båda pylonerna på båda sidor om vägen för detta budskap.


• Kommunen underlättar för att Umeborna kan odla grönsaker i stadsmiljö. Inne i stan och o de olika stadsdelarna. Inte bara koloniområde utan i rabatter och nya tänkbara ställen.


• Jag saknar en feministisk marknad i Umeå. Där kvinnliga företagare kan sälja sina produkter (bilder, smycken, keramik osv).


• Som ett steg i att göra Umeå till en mer grön, inkluderande och attraktiv stad ander jag att det borde anläggas en eller flera kommunala bastu vid Nydalasjön. Detta kommer uppmuntra fler att ge sug ut i den vackra naturen runt Nydala på vintern och uppmuntra till hälsogivande och roligt kallbad som annars kan tyckas obehagligt när ingen uppvärmningsalternativ finns efteråt. Med fler möjligheter att uppleva naturen på blir Umeå en grönare stad, och målet om att vara mer inkluderande uppfylls även då detta ger möjlighet till de som bor långt får Nydala eller är för osäkra på att bada kallt kommer kunna uppleva det nu när bastu finns där de kan värma sig efteråt utan att behöva vänta en timme på att komma hem. I Norrköping kommun finns ett liknande initiativ där en kommunal bastu anlagts vid en vacker naturplats. Privatpersoner kan sedan hyra denna bastu genom en hemsida, där man bokar den dag och de timmar man önskar använda den och betalar en låg summa för detta, ca 20 kr för en timme. En unik kod ges sedan ut till den som hyr. Detta system funkar fantastiskt och gör att alla - oavsett ekonomisk status eller kön - har möjlighet att använda den och kan känna sig trygga att använda den då det är billigt som en bussbiljett och inga okända kan ta sig in under ens hyrda tid. 


• Torghandel med blommor och frukt


• Öbackastrand. Fler grillplatser och bänkar, sittplatser, kubbar, stubbar. Gärna i trä. Tillgång till ved. 


• Landstingsparkeringen. Minska den och på en del av den plantera träd, buskar och full grönska som ett barriär mot Köksvägen.


• Ordna "leta alla insekter på en viss yta-dag, ta rätt på vad dom heter" , samma med mossor, lavar, svampar. Att få kunskap om vad som finns runtomkring oss.


• Plantera ängsblommor på de "gröna plättar som finns överallt mellan väg och cykelväg". Kanske kan man föreslå att kommunen godkänner det och tillhandahåller små fröpåsar som man kan hämta i receptionen på Stadshuset? Eller betala en liten summa också får man typ ett litet kit med frö, presentkort på picknickfika från någon av stadens cafér. 


• Stor skylt på Rådhustorget som visar vår koldioxidbudget och hur vi ligger till i REALTID! Koppla ihop med Öppna Data som kommunen har tillgång till. 


• En Climate Crash Course, gratis för alla som bor i Umeå. Obligatorisk för alla som jobbar i kommunen. Vår lokala koldioxidbudget, var sker utsläppen och vad behöver vi (medborgare, kommun, företag) göra för att stoppa dem? 


• Återbruksbuss, åker runt till stans alla loppisar


• Starta regenerativt andelsjordbruk


• En helg töms centrum på bilar. Tänk att man kör undan alla som går, in i parkeringshus, ut ur staden. Då, kanske, skulle alla se hur otroligt mycket plats vägar, parkeringar (dvs bilar) tar av stadens yta. Och ljudet, så tyst det skulle bli. Och rörelsen, tänk att alla bara strosade runt kors och tvärs utan rädsla att bli påkörda, en sån syn! 


• På Klintvägen, så en liten yta med buskar i kanterna, några stenplattor, sandig jord och småblomster.


• Vad gäller lokalbussarna, gärna hållplatser i stadens kanter, vid gröna skogar och fält, för sköna dagar i naturen.


• Införa endast/mer vegetarisk kost på kommunala verksamheter som serverar mat. Alternativt vegonorm: köttkost blir specialkost.


• Jobba för en ökad matsäkerhet exempelvis genom samarbete med lokala matproducenter


• En kommunal kolonilottskö och fler kolonilotter så att fler har möjlighet att odla i staden


• Ett företag med sociala förtecken, där umeborna till självkostnadspris kan få mat hemkörd från både lokala restauranger men även matbutiker, alltså matkassar som man kan beställa via nätet. Kan även ha samarbete med Rekoring, Marstorps mat och Harvest till exempel.


• Kooperativ saluhall (ägs och drivs av kooperativ där umeborna får vara med och äga tillsammans med producenter).


• Att använda hushållskompost för att omvandla till jord som invånare kan hämta ut. Antingen gratis eller till en viss kostnad. Så att det vi kastar blir återanvänt och kan komma till gagn för en själv. Kretsloppstänk!


• Skapa tydliga incitament för mer kollektiv åkning till jobb o annat. Regionparkeringen är full av enpersons åkare som bor nära. Unga människor som tar för vana att ta bilen. Kanske för att det är mörkt på kvällen när de ska hem ibland. Finns buss? Är det otryggt? Är vi inte motiverade nog att välja tramporna?


• Bilfri zon. Att centrala stan blir en bilfri zon så att människor och framförallt barnfamiljer kan röra sig fritt utan att oroa sig för bilar. Ett resultat är en renare stadsluft och en mer levande innerstad. Alternativt bilfria gator.


• Att vissa gator stängs av under sommaren för biltrafik och man iställer skapar plats för uteserveringar och umgängesytor, som man har gjort i Malmö till exempel.


• En utökad cykelpool med fler ställen att hämta upp/lämna cyklar.


• En kommunal elbilspool. Alternativt att Bostadens hyresgäster har en egen elbilspool.


• En kampanj för att uppmärksamma bilanvändningen för invånarna. En del av kampanjen är att sätta upp fysiska mätstolpar som räknar antalet bilar som passerar stolpen (som cykelmätare i många städer). Detta kombineras med information på busshållplatser och gator samt på sajter.


• En app i stil med Air BnB. Man skapar en användare och signerar med mobilt bank ID. Man kan vara antingen uthyrare, hyrare eller både och. Om man registrerar sig som uthyrare får man en box som man monterar upp vid sin bil. I den finns en nyckel till bilen. I appen finns en karta där man kan se vilka bilar som går att hyra i sitt närområde och vad de kostar. Uthyraren sätter själv taxan. Hittar man en så går man in i en kalender där man kan se om bilen är ledig. I så fall kan man boka den och signera med mobilt bank ID. Sedan går man till bilen och kan öppna boxen till nyckeln med en QR-kod i appen. Man fotar av mätarställningen i appen innan man börjar köra och innan man lämnar tillbaka nyckeln, så man kan bevisa hur långt man kört, eller om appen kan känna av det på något vis. Hyraren kan sätta betyg på uthyraren för om tex bilen var ren och fin, eller om det var stökigt. Uthyraren kan sätta betyg på hyraren om den lämnar bilen i bra skick också. En uthyrare kan neka en hyrare att hyra bilen om den har ett dåligt omdöme, och en hyrare vill kanske inte välja att hyra av någon som har ett dåligt omdöme heller. På så sätt blir det ett sjävlsållande system, där båda parter behöver anstränga sig för att det ska fungera. Sedan vore det ju supersmidigt om appen kunde automatiskt skicka in uppgifter till Skatteverket inför deklarationen, så man kan redovisa intäkterna på ett korrekt sätt utan att få magsår.


• Ang mindre bilkörning- ideer: undrar om det finns fler som jag som inte vågar cykla på vintern? Tänkte idag att tusan, skulle haft en tre- eller fyrhjulad cykel då som inte kan halka omkull. Det skulle jag vilja långlåna på vintrarna! Eller om ngn har smart ide att bygga om sin egen cykel till stabilare vinterversion?


• Om Umeå Kommun vill följa sina mål om ökad andel hållbara cykeltransporter, så är inomhusparkering för såväl stora som små cykelfordon en hörnpelare för att fler ska välja bort bilen.


• Gratis kollektivtrafik i kommunen.


• En dag då vi bjuds in till att provköra elbilar från olika märken.


• Boende i olika stadsdelar att går ihop och organiserar en gemensam elbilspool, som ett slags Stadsdelsbolag.


• Skapa incitament för privatägda villor, bostadsrättföreningar och hyresrättsföreningra att montera laddstationer för elbilar, kopplade till egna solceller.


• Spetsprojekt, Rådjursvägen: Hållbart levande med boende, arbete och närodling. Spetsprojekt för hållbart levande? Vårt område är unikt och har goda förutsättningar för hållbar omställning till hållbart levande. Hyresrätter och egna hem blandas. Ett hållbarhetsprojekt med deltagande från Bostaden, Umeå Energi, Vakin, Umeå kommun, Umeå Universitet och och oss boende skulle kunna hjälpa oss att ta spets för experiment och lärande. Närhet till kommunikationer, skolor/förskolor, friluftsliv mm gör bilen mindre nödvändig. Kan vi se alternativ till ”fossillivet”? Vill vi – och törs vi – driva ett projekt som gör området än mer unikt och attraktivt för kommande generationer?


• Skapa incitament för privatägda villor, bostadsrättföreningar och hyresrättsföreningra att montera laddstationer för elbilar, kopplade till egna solceller.


• Solceller på alla kommunala verksamheter.


• Att kommunala bostäder kan montera solceller på initiativ av boende. Då kan de boende betala ett subventionerat pris för monteringen.


• Mer grönområden och ängsområden i centrala Umeå. Inte bara de stora utan även mindre gröna ytor. Så att t.ex. inte alla grönområden längs tågbanan måste ha klippt gräsmatta utan hellre tillåts ha mer vildvuxen flora för att öka lokal pollinering.


• Vakin/hyresgästförening/bostadsrättsförening tillhandahåller kärl för textilier där man också slänger papper, plast och matavfall. Gärna även möjlighet att slänga lampor och batterier.


• Påskynda energiomställningen genom att erbjuda stadsdelar ett ”paket” med instruktioner om hur man finansierar och startar ett eget energibolag med solceller. På så vis blir bostäderna självförsörjande på el och överskott säljs till ”nätet” eller Umeå Energi eller hur det nu fungerar.


• Tävling Minimeringsmästarana, som i Skellefteå: ”Blivande avfallsminskare sökes!

Sugen på att göra en insats för miljön och samtidigt delta i ett kul mästerskap? Nu söker Skellefteå kommun deltagare till Minimeringsmästarna, en tävling i att konsumera mindre och minska sitt avfall. Tillsammans når vi en #nöjdpunkt! Hemmet väller över av grejer, tiden räcker inte till, pengarna försvinner till höger och vänster och samtidigt så läser vi nyheterna om att vi befinner oss i en rådande klimatkris. Får du ångest? Det är du inte ensam om. Men hur ska vi göra för att vända på steken? Hur når vi punkten där vi är nöjda och tillfreds med det vi redan har och får mer tid för familj och vänner?"


• När jag var med i F/act movement pratade vi om att de vore grymt att på något sätt ha tillgång till ett ”symaskinsbibliotek” eller kanske symaskincafé? Som internetcafé innan alla hade datorer hemma. Kanske någon som har koll på hur man lagar kläder kan vara på plats och guida lite om det behövs.

Vi hade en sådan workshop under eXpressions Green friday 2019! Det var väldigt trevligt och ledde till bra samtal kring hållbarhet under avslappnade former. H&M hade också en sådan workshop som arrangerades av dem. Kanske det går att göra det till ett socialt projekt också? Att få människor att mötas mm. Kanske man hade kunnat få tag i gamla skol-symaskiner till ett sådant projekt?


• En kommunal andrahandsbokmarknad där böcker lämnas in och hämtas fysiskt och registreras digitalt. Det innebär att köparen kan söka en bok via en sajt, reservera den, hämta och köpa den. Böckerna kommer från invånare som skänker böcker och/eller bibliotekens utgallrade böcker.


• Hedlunda som Folkets Hållbarhetspark med odlingsytor, verktygsbod, orangeri med café (drivs av socialt företag) och kurser i odling, remake, hållbar livsstil mm i samarbete med studieförbund.


• Kommunen sätter upp anslagstavlor (som man uppdrar någon kreativ estet att formge av spill och skrot) i mer eller mindre varje kvarter, där invånarna kan både efterfråga om det är någon en behöver låna eller erbjuda någon att låna/hyra. På så sätt främjar man både grannsämja och delningsekonomi!


• Repairshop (flera verkstäder samordnar sig i butik och kan ha verkstaden utanför centrum för att spara pengar)


• Samla lokala influencers (gärna stora, men även små, som har intresse för och gärna engagerar sig i klimatfrågan och hållbarhet generellt) för att prata om hur vi lyfter frågan i sociala medier


• En karta/lista där man kan skriva om man har mycket äpplen/vinbär/rabarber osv så folk får komma och plocka, istället för att det förstörs. Finns en app som heter Rsqued till exempel.


• Stäng Umeå airport


• Jag funderar på om det går öka möjligheterna att cirkulera kläder, dvs låna via någon slags delningstjänst, en kollektiv garderob. Optimalt vore om det också gick att få det att bli en upplevelse (många av oss shoppar ju till stor del för känslan av att gå på stan och hitta ngt, vara i mysig lokal osv), så en garderob med en fysisk närvaro i stadskärnan. 


• Sätt upp skyddsräcken på Tegsbron


• Korta E-Learning/nano-learning om hur invånare kan göra klimatsmarta val och tips på hur de kan t.ex. minska matsvinn osv. Även om hur en kan bli en mer aktiv konsument (ställa frågor till företag om hur de jobbar med klimat/hur förpackningar kan återvinnas, osv.


• I en centralt belägen lokal kan man låna leksaker, bilstolar, spjälsängar, studsmattor mm. Eventuellt kan det finnas möjlighet att se en katalog på nätet och beställa det hemkört. En idé kan också vara att ha ett slags abonnemang på leksaker, så man kan få en ny leksak utkörd en gång i månaden tex. Då lämnar man även tillbaka den gamla, som chauffören plockar upp och tar tillbaka. Man kan också samarbeta med någon förening eller så och ha en öppen förskola i lokalen.


• Utöka användningen av gråvatten.


• Införa Doughnutmodellen (av Kate Raworth) i kommunen.